Subvencije u poljoprivredi štetne za zemlje u razvoju

Bez autora
Nov 22 2011

Subvencije u poljoprivredi su štetne za zemlje u razvoju jer im nedozvoljavaju da budu konkurentne, a ugrožavaju i položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača. Na to je upozorila Svetska banka i Organizacija za ekonomsku kooperaciju i razvoj (OECD).Prema novom izveštaju OECD-a, evropska podrška poljoprivrednim proizvođačima je znatno opala u poslednjih 20 godina. Farmeri su od Vlade dobili 22 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda u periodu od 2008. do 2010. što je u odnosu na period 1986-1988. godine, pad za 17 odsto.

Subvencije u poljoprivredi štetne za zemlje u razvojuSubvencije u poljoprivredi su štetne za zemlje u razvoju jer im nedozvoljavaju da budu konkurentne, a ugrožavaju i položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača, piše u najnovijem broju časopisa Biznis i Finsije.

Kako se navodi, na to je upozorila Svetska banka i Organizacija za ekonomsku kooperaciju i razvoj (OECD).

Prema novom izveštaju OECD-a, evropska podrška poljoprivrednim proizvođačima je znatno opala u poslednjih 20 godina. Farmeri su od Vlade dobili 22 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda u periodu od 2008. do 2010. što je u odnosu na period 1986-1988. godine, pad za 17 odsto.

"Uprkos tome, državne subvencije su dostigle 77 milijardi evra u 2010.godine", piše taj list.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Srbije Miloš Milovanović kako se navodi, kazao je da je u protekle tri godine agrarni budžet u Srbiji u proseku bio 2,4 odsto nacionalnog budžeta ili 22,3 milijarde dinara što je "veoma skromno".

Direktor Imleka Slobodan Petrović, kako se navodi, kazao je da su male subvencije u poljoprivredi u Srbiji osnovni razlog za neravnopravan položaj srpskih mlekara u odnosu na okruženje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik